Zijn eikels giftig voor honden?

eikels giftig voor honden

Hondenbaasjes: let op voor giftige groene eikels

Denk je na de eikenprocessierups van de eikenellende af te zijn, maar nee hoor. Nog iets van eiken waar je voor op moet passen: giftige groene eikels. Niet gevaarlijk voor jou, maar wel voor je trouwe viervoeter. 

Groene eikels zijn nog onrijpe eikels. Deze vallen nu veel van de boom door de droogte en warmte van de afgelopen maanden. Voor dieren zoals schapen, geiten, paarden, koeien en honden zijn groene eikels giftig. Let dus op als je hond met z’n natte snuit een berg eikels induikt of onder een eikenboom de grond afzoekt. Schapen en geiten eten graag eikels; paarden en koeien eten de eikels en het blad vooral als er weinig gras is, bijvoorbeeld door de droogte.

Groene eikels

In groene eikels zit veel tannine. Dit kan zorgen voor schade aan darmen, nieren en bloedvaten. Ook de groene bladeren van de eikenboom bevat veel tannine. Dieren met een eikelvergiftiging worden sloom, eten slecht en kunnen o.a. buikpijn, bloederige diarree en donkere urine krijgen. Honden kunnen ook misselijk zijn en gaan braken. Neem snel contact op met de dierenarts als je denkt dat je dier eikels heeft gegeten.

Voorkomen beter dan genezen

Nog beter dan genezen is voorkomen. Let dan ook op dat je je dier niet in weides laat waar veel eikels vallen, bijvoorbeeld in het bos. Houd honden en vooral pups in de gaten dat ze de eikels niet opeten. “Overigens: ook rijpe, bruine eikels bevatten tannine, maar minder dan de groene. Ook rijpe eikels zijn dus ongezond”, aldus het LICG.

Geef een antwoord

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee zorgen we bijvoorbeeld dat jouw winkelmandje wordt onthouden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt.
×