Help? Mijn kat krabt aan mijn meubels.

Katten krabbelen graag tijdens het spelen, als ze zich uitrekken, hun territorium te markeren (geur te verspreiden), of een bedreigend signaal van een andere kat. De geurklieren zitten op meerdere plekken op het lichaam van de kat. Denk bijvoorbeeld aan kopjes geven, kont omhoog doen je ze aait.
De kat heeft ook geurkliertjes bij de voetzooltjes zitten, vandaar dat ze dan ook vaak krabben aan je meubels, bank of behang.

Wat kan je doen met de krab gewoontes van je kat?

Het beste is om niet te voorkomen dat de kat krabt, maar om ze te leren waar ze wel mag krabben. Een goede aanpak is om te zorgen voor andere materialen waar de kat dan op mag krabben zonder je meubels of bank stuk te maken.

  • Zorg vooreen stevige krabpaal met verschillende oppervlakte, of eigenschappen. zo zijn er heel veel verschillende krabpalen te koop, van karton, met tapijt of hout en of leuke speel elementen erbij.
  • Probeer goed in te schatten waar uw kat van houd, zodat u de juiste grote kan bepalen of meer een krabpaal in de breedte.
  • Wat wel goed is om te doen zodra je de krabpaal in huis hebt, deze te besprenkelen met kattenkruid, of wat extra leuke katten speeltjes op te hangen, zodat uw kat gestimuleerd wordt om ook van de krabpaal gebruik te maken.
  • Knip regelmatig de nagels van uw kat.
  • zet de krabpaal eerst naast het object waar de kat steeds krapte bv de bank, en laat duidelijk merken dat het aan de krabpaal wel mag, en aan de bank niet.
  • Krapt je kat toch aan bv de bank, klap dan hard in je handen, gebruik dit wel alleen als niks meer helpt.
  • En kom je er niet meer uit, aarzel dan niet om contact met je dierenarts o te nemen, die kunnen je dan advies geven in hoe nu verder.

Wat je echt niet doen?

Ga de kat niet vastpakken en dwingen om op de krabpaal te gaan zitten, uw kat kan dan erg bang worden en nooit meer op een krabpaal willen zitten.
Gooi uw oude krabpaal niet gelijk weg ook al zit deze er niet meer uit, vaak geven katten de voorkeur aan versnipperde of gescheurde voorwerpen. Gebruikte krabpalen zit haar of hem geurtje nog aan, enorm bekend voor natuurlijk, en zo gaat de kat hopelijk rustig wennen aan de nieuwe krabpaal.

Voorkomen is beter dan genezen?

Katten willen het liefste in elke kamer zijn eigen geur achter laten, en vernieuwen deze geur ook steeds, Dit zie je vaak aan een kat dat als ze ergens binnenkomt, gelijk kopjes gaat geven. ook krabben ze het vaakst meteen na binnenkomst, aan het dichts bijzijnde voorwerp. Ook houden katten van overzicht en dan het liefst over de hele ruimte, en vinden ze het fijn als ze wat uitzicht hebben. kies daarom voor elke kamre waar de kat vaak is, voor een stevige krabpaal en eentje die het liefste wat hoger is. op die manier is de kans het groots dat ze gebruik gaat maken van de krabpaal, inplaats van uw meubels of behang.

Er zijn dus wel degelijk middelen om uw kat het krabben af te leren?

  • het regelmatig knippen van de nagels, om de uiteinden wat stomper te maken.
  • Zorg voor goede krabpalen of een krabmat voor uw kat.
  • Het gedrag van de kat aanpassen, door haar of hem te leren een krabpaal te gebruiken.

 

 

Dit bericht is gepost in kat. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee zorgen we bijvoorbeeld dat jouw winkelmandje wordt onthouden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt.
×