Berenklauw giftig?

Bereklauw giftig voor hond?

Wist je dat een berenklauw giftig is voor mens en dier?

Elke zomer groeien er steeds meer berenklauwen in Nederland, je kunt de plant herkennen aan de grote trossen witte bloemen. Maar de meeste mensen weten niet dat als je deze plant aanraakt dit niet zonder gevaar is?

Als je in aanraking komt met de sap van deze plant, dan komt er furocoumarine vrij en dat in cominatie met zonlicht kan dat blaren veroorzaken en dat voelt als een brandwond.

Hoe herken je nu een Berenklauw?

Het lijkt een beetje op fluitekruid, allen heeft de berenklauw groter harige bladeren dan de fluitekruid. We hebben in Nederland 2 soorten bereklauwen:

  • De normale berenklauw die kan tot zo 60 cm of 2 meter groot worden.
  • Of de reuze berenklauw zoals de naam al doet vermoeden heb je daar het meeste last van, mocht je daarmee in aanraking komen. Die berenklauw kan 2 tot 3 meter groot worden. De plant verspreid zicht heel snel en is daaarom moeilijk uit te roeien.

Symptonen

Welke symptonen kan je hond of kat krijgen als deze in aanraking is geweest met de bereklauw.

  • Jeuk of roze vlekken
  • Brandblaren
  • Beschadigde huid

Behandeling

Warneer het vermoeden bestaat dat je huisdier in aanraking is geweest met een berenklauw, maar je nog geen symptonen ziet gelijk. Het beste is om gelijk de vacht en huid van je hond of kat uit te spoelen met water en of zeep, en probeer je hond of kat ongeveer 1 week uit de zon te houden.

Waneer je wel symptonen ziet bij je hond of kat, neem dan direct contact op met je dierenarts, jou dierenarts kan vaststellen of inderdaad je hond of kat in aanraking is geweest met een berenklauw. Indien dat het geval is, zal je medicijnen mee krijgen en pijnstilling, en na 14 dagen zullen de symptonen afnemen.

Wees dus alert op berenklauwen bij het uitlaten van uw hond! Of waar uw kat buiten loopt!![

Dit bericht is gepost in hond. Bookmark de link.

Geef een reactie

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee zorgen we bijvoorbeeld dat jouw winkelmandje wordt onthouden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt.
×