Zo herken je gebitsproblemen bij je kat

Gebits problemen kat

Zo herken je gebitsproblemen bij je kat

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Dit geldt in hoge mate voor (pijnlijke) gebitsproblemen. Bij 70-80% (!) van de katten komen namelijk gebitsproblemen voor, maar de meeste eigenaren hebben hier geen idee van.

Dit is een gastblog van Evelien van der Waa, homeopathisch werkend dierenarts.

In de bek kijken

Het mooiste zou zijn als je regelmatig in de bek van je kat kunt kijken, maar veel katten vinden dat niet fijn. De enige mogelijkheid om zonder dwang in de bek van je kat te kunnen kijken is als hij spontaan gaapt. Met een beetje geluk krijg je dan een indruk.

Trainen

Je kunt je kat (liefst al als kitten) trainen dat je zijn bovenlip mag optillen zonder de bek open te maken. Je hebt dan zicht op het tandvlees van de bovenkaak en de bovenste hoektand. Je krijgt zo een goed idee van de kleur van het slijmvlies en of er sprake is van tandsteen op de hoektand.

Nierfalen

Omdat dit niet altijd lukt en omdat er ook nog andere zaken zijn die klachten kunnen geven in de mond (zoals chronisch nierfalen) is het heel belangrijk om met je kat, maar zeker met oudere katten vanaf 10 jaar, minimaal 1 x per jaar de dierenarts te bezoeken voor een algehele check-up.

Onderzoek van het gebit

De dierenarts kijkt dan ook in de bek. Soms is hier een roesje voor nodig als de kat bang is of de bek pijnlijk. De dierenarts kijkt naar het slijmvlies van het tandvlees, de mond en de keel: naar de kleur, de vochtigheid, eventuele zwelling of beschadigingen. Natuurlijk kijkt hij ook naar de tanden en kiezen zelf, vooral naar aanwezigheid van tandplak en/of tandsteen, aanwezigheid van afwijkende plekjes op het glazuur, het ontbreken en/of het los zitten van tanden/kiezen.

Gebitsproblemen

Bij gezonde katten hoort het slijmvlies lichtroze te zijn. Bij problemen zal het slijmvlies gaan zwellen en roder worden (beide tekenen van ontsteking), het kan zelfs gaan bloeden en beschadigingen vertonen. Tandplak en chronisch nierfalen veroorzaken de meeste problemen in de kattenmond. Ter voorkoming van tandplak zou het heel fijn zijn als de kat zijn tanden laat poetsen.

Het gevaar van tandsteen

Als je tandplak niet verwijdert, gaat het over in tandsteen, die helaas alleen onder narcose verwijderd kan worden. Zeker bij oudere katten is dat een risico.

Als er langdurig tandsteen op het gebit zit, leidt dit tot stank (door aangehechte bacteriën) en tot ontsteking van het tandvlees. Het tandvlees wordt dikker en roder en zal zich uiteindelijk terugtrekken. Hierdoor komen tandhalzen bloot te liggen en dus ook het ophangweefsel van de tanden (paradontium). Er kunnen tandwortel-abcessen ontstaan, tanden en kiezen kunnen los gaan zitten.

Niet alleen slecht voor het gebit

De bacteriën die zich vasthechten aan het tandsteen kunnen ook in de bloedbaan van de kat terecht komen en zo ook op andere plaatsen in het lichaam (bijvoorbeeld in het hart, de lever of de nieren) leiden tot ontstekingen.

Zo herken je gebitsproblemen

In een gevorderd stadium van gebitsproblemen zul je veranderingen bij je kat gaan merken:

  • stank uit de bek
  • pijn of agressie bij het aanraken van de bek
  • zwelling en soms bloeden van het tandvlees
  • kwijlen
  • regelmatig eten uit de bek laten vallen
  • soms geen harde brokjes meer willen eten
  • met de poten aan de bek zitten
  • mager worden (omdat ze niet voldoende eten)
  • gillen tijdens het eten.

Maar je wil dit stadium natuurlijk liever voor zijn, want dit is enorm pijnlijk voor je kat.

Behandeling van gebitsproblemen

Het gebit wordt eigenlijk altijd onder narcose behandeld. Het wordt gereinigd en losse tanden/kiezen worden verwijderd. Daarna kan er nog gepolijst worden of een speciale beschermende gel worden aangebracht. Als het tandvlees erg ontstoken is, kan de kat soms een antibioticumkuur als nabehandeling krijgen. Tegen de pijn en om te zorgen dat de kat weer gaat eten, krijgt hij vaak pijnstilling.

Er zijn tegenwoordig verschillende producten (als vloeistof of gel) die je als eigenaar een keer per week kunt geven om nieuwe problemen met het gebit te voorkomen.

Gelukkig knappen katten altijd enorm op van een gebitsbehandeling!

Onze bron voor dit artikel was het artikel van Praktijk voor Kattengedrag over gebitsproblemen herkennen bij je kat. Lees het artikel op: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/zo-herken-je-gebitsproblemen-bij-je-kat/

Wij van kwispel en Zo hebben kattensnacks speciaal om het gebit goed te onderhouden en schoon te houden voor je kat!

Dit bericht is gepost in hond. Bookmark de link.

Geef een reactie

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee zorgen we bijvoorbeeld dat jouw winkelmandje wordt onthouden. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt.
×